Besten på Bestbo

Hipp hurra för Tassahunden idag, hon fyller 10 år!

När det blir kallare än -10 fryser hennes franska tassar så hon får ha mockasiner

Tassa är en beauceron, en fransk vallhund. Hennes syskon och släktingar är allihop välmeriterade proffshundar (en syssling är till och med filmstjärna!). Men Tassa är ett måndagsexemplar (vårt måndagsexemplar).

Att hon nu fyller tvåsiffrigt är nästan ett litet mirakel, hon har epilepsi och var väldigt, väldigt sjuk när hon var valp. Det var nära att hon inte överlevde, och hon har förstås blivit påverkad av det. Bland annat slutade hon växa vid sju månaders ålder så hon blev bara tre kvarts beauceron stor (men är väldigt söt, eftersom hon fortfarande har kvar sitt valpiga utseende med stora ögon, öron och tassar). Hon ser dåligt och har svårt med avståndsbedömning och öga-tass-koordination. Men vad gör väl det? Vi kan avståndsbedöma åt henne. Och tack vare de fantastiska epilepsimediciner som finns nu för tiden lever hon ett lyckligt och nästan normalt hundliv.

Tassa tycker mycket om att åka bil. Hon tycker inte om att gå i naturen för det är svårt med hennes funktionsvariationer. Hon är lite rädd för andra hundar och vill helst inte bli blöt om tassarna. Hon sover gärna på rygg och hon är mycket älskad.

Sova uppochner – inte bara för fladdermöss

Bästa besten.