Insektsprotein och hönsfjäsk

Vi har blivit mjölmasksodlare! Våra hönor älskar torkad mjölmask men det kostar ju en förmögenhet att hålla på och köpa torkade maskar bara för att hönorna är lite småsugna på eftermiddagen… Särskilt när egenodlad mjölmask är så enkelt och billigt.

Inköpskostnader för startpaketet:

  • Levande mask, ca 2 dl från en välsorterad djurbutik, ca 250kr
  • Tre plastbackar, 20-50 liter beroende på hur stor odling man tänker satsa på, ca 450kr (vi köpte 50l)
  • Ett stort paket havregryn, ca 30kr
  • Ekologiska äpplen och morötter, 0kr eftersom vi odlar själva
  • Ett par gamla äggkartonger, 0kr

Maskarna vill ha ca 2-3 centimeter havregryn att krypa runt i och lite äggkartong att gömma sig under. De vill ha hål i locket på lådan, de vill ha det mörkt och allra helst ca 20-25 grader varmt. De vill ha tunt skivade färska morötter och äpplen att äta (och dricka) och de vill att man då och då rör runt i havregrynen och tar bort gammal skrumpen mat så det inte möglar.

Så varför behöver man tre plastlådor? Jo, efter en eller ett par veckor börjar maskarna (larverna, om vi ska vara exakta) krypa in i puppor. Tiden detta tar beror på temperaturen i rummet + hur mycket man matar maskarna. När man hittar puppor plockar man bort dem och placerar i låda nummer två. Den har också lite havregryn i botten, men inte lika mycket, och man behöver inte ha färsk mat här.

Efter en eller ett par veckor kryper det ut skalbaggar ur pupporna! Dem lyfter man snabbt bort, innan de börjar äta upp andra puppor, och de placeras i låda nummer tre. Den är inredd och hanteras precis som låda nummer ett.

Om allt går som det ska kommer varje skalbaggshona i sin tur lägga sisådär en 500 ägg. Då kommer nya små larver som man raskt flyttar tillbaka till låda nummer ett. Antingen låter man dem gå en cykel till eller så börjar man plocka ut en viss procentandel när de har blivit riktigt stora och feta – man kastar in dem direkt till hönsen eller lägger i frysen för senare bruk.

Självklart kan man också äta upp dem själv, som klimatsmart proteintillskott. Ett enkelt knep är att torka dem, krossa till pulver och blanda ner i vanliga bönbiffar eller grönsaksbiffar. Eller dryga ut vanliga köttfärsbiffar med dem, för den delen.

Ett roligt och enkelt pyssel och en kul extragrej som gör hönorna mycket, mycket glada.