Liten årssummering

2023 var vårt första hela år på gården och vi har hunnit med en hel del!

Vi provkörde en massa olika jordbruksredskap och plöjde, sådde och slog hö. Det blev visserligen ingenting av kornet vi sådde på grund av torkan i juni men ändå. Årets pumpaskörd blev rekordstor (odlad i lokalproducerad hästgödsel!).

Ett nytt odlingsland börjar ta form, vi har varit med och flyttat runt på kossor, har lyckats bli av med gamla skördetröskan, har målat en mängd dörrar och fönster, har haft ett bord på bakluckeloppisen och gått på byalagsmöten. Vi fick lukttatueringar av att tömma en underjordisk tank på femton år gammal ko-urin och vi har kört väldigt mycket bilningshammare (vilken grej!).

En äppelkvarn och äppelpress införskaffades och vi mustade både våra egna och en del av grannarnas äpplen. Mycket praktiskt att helt enkelt tappa upp i bag-in-box-påsar.

Två tuppar och åtta hönor flyttade in i lagården och började lägga ägg. De har så många hyss för sig och pratar så roligt! Hoppas vi får kycklingar i vår, för lilla tuppen och stora tuppen skulle behöva fler höns att dela på. Tupparna beter sig inte särskilt gentlemannamässigt och vi har haft högläsning ur Iduns kokbok från 1917 vid ett flertal tillfällen men de verkar inte ta någon lärdom av det.

Vi, det vill säga vi och ett par snickare och VVS-tekniker, färdigställde hundstallet och den första december öppnade Bestbo hunddagis och husdjurspensionat. Vi har haft besök av allt från Muffin, fem gram dvärghamster till Albus, 62 kilo leonberger. Hunddagishundarna får träna nosework och gå långa skogspromenader och ser ganska nöjda ut.

Och hela december har vi ägnat orimligt mycket tid åt att ploga och skotta, skotta och ploga. Så mycket snö. Men så väldigt vackert också!

Stort tack till alla er som följt oss under året, till alla som kommit med tips och stöd och goda råd och särskilt tack till alla hantverkare som trots lite ospecifika instruktioner – och väldigt sneda lador att jobba med – har gjort underverk där vi själva inte hunnit eller kunnat.