Takrenovering

En av de första större investeringar vi har bestämt oss för är solceller. De ska installeras på ladugården som har en salig blandning av tak: olika sorters plåt, tegel, och eternitplattor med asbest i. De senare fanns på just den delen av taket som vetter mot söder, så att byta ut det innan solcellerna kommer var hög prioritet (det hade dessutom ett gapande hål). Såhär såg det ut när vi började:

Vi hade kontakt med olika byggföretag men det visade sig dels att alla är upptagna lång tid framöver, och dels att det är dyrt! Så vi tillämpade vårt vanliga motto ”Äsch, hur svårt kan det vara‽” och satte igång.

Tacksamt lånade vi en byggställning av en granne och köpte dessutom en egen, mindre och flyttbar ställning. Röda traktorn Britt-Marie fick som uppgift att lyfta sin skopa högt, så att de gamla takplattorna lätt kunde läggas i och köras till en hög borta vid andra ladan. Där får de ligga i säkert förvar tills vi har samlat alla och kör iväg dem till inlämningen för (mycket) farligt avfall.

Klätterutrustning har vi haft länge och den fick vi användning av där uppe på taket – mycket praktiskt att hänga verktyg i selen! Och det där med att vara någorlunda säker på att man inte trillar ner och dör ska inte heller underskattas. Naturligtvis hade vi också skaffat bra andningsmasker och täta vita overaller för att inte utsättas för asbesten.

När de gamla plattorna var borta var det dags att spika ett lager med plast (kul med spikpistol!) och sedan dubblera antalet läkt, så att taket klarar solcellernas vikt senare. Som tur är finns det diverse staplar med virke bland lösöret som vi köpte med gården, så vi behövde inte såga upp nytt timmer eller köpa brädor.

Sen var det äntligen dags att lägga plåten. Inte helt lätt dra upp de över 4m långa skivorna själv, men med lite fundering och övning gick det helt okej. Allting tog ju tid, såklart, som alltid när man gör saker för första gången.

Slutresultatet blev kanske inte hundra procent fackmannamässigt, men jag har lärt mig en massa och haft roligt, så ganska nöjd får man nog vara.

Om vi tar oss an baksidan själva också är dock inte bestämt än. Det är inte lika bråttom med det, och antagligen skulle det inte vara lika roligt att göra om alltihop en gång till inom en snar framtid. Det är annat som måste fixas först ändå, bland annat fler gamla tak som det regnar in i…